FAPTELE NEPRIHĂNITE ALE SFINŢILOR
Şi i s-a dat [soţiei Mielului] SĂ SE ÎMBRACE CU IN SUBŢIRE, strălucitor şi curat. (INUL SUBŢIRE SUNT FAPTELE NEPRIHĂNITE ALE SFINŢILOR.)(Apocalipsa 19:8)
La sfârşitul istoriei, mireasa Mielului poartă drept haină „faptele neprihănite ale sfinţilor”. Deşi sunt vizibile pe exterior, ele reprezintă ceva mai profund şi chiar mai important – caracterul. Acţiunile exterioare izvorăsc din interior. Când totul s-a spus şi s-a făcut, succesul se va dovedi a fi mai mult o chestiune de caracter decât de abilităţi sau noroc.
Asta îmi aminteşte de Jesse Owens, faimosul atlet olimpic. Deşi avea cu siguranţă abilităţi fizice, Olimpiada din 1936 i-a dat la iveală caracterul la fel de mult precum abilităţile sale. Mama lui a spus: „Jesse a fost dintotdeauna un băiat îndrăzneţ – când apărea o problemă, întotdeauna o înfrunta.”
El a crescut ca un tânăr negru într-o lume dominată de albi. Depăşind multe bariere, el a ajuns în echipa olimpică, doar pentru a se întâlni cu cea mai mare provocare din cariera lui. Adolf Hitler proclamase că Germania nazistă, naţiunea „rasei superioare”, îşi va dovedi superioritatea pe terenul de sport înainte să o facă pe câmpul de bătălie. Owens nu se putea concentra doar asupra sporturilor – chestiuni mai importante erau în joc.
John Kelley era căpitanul echipei de maraton a SUA la Olimpiada din 1936 şi un bun prieten al lui Jesse Owens. Pe corabie în drum spre Germania, Owens i-a spus: „Vreau să urc pe punte şi să fac exerciţii, dar nu am pantofi.” Kelley i-a răspuns: „Nu cred că pantofii mei ţi se potrivesc.” Dar asta nu l-a oprit pe Owens. A încercat să îşi pună unul dintre pantofii lui Kelley, dar piciorul lui era atât de mare, încât a rupt pantoful. Owens şi-a cerut scuze şi Kelley a plătit 50 de cenţi ca pantoful lui să fie cusut, un preţ mic pentru ceea ce urma să devină un suvenir preţios.
Când Kelley a încheiat maratonul, Hitler i-a făcut cu mâna şi americanul s-a strâmbat la el drept răspuns. Aceasta a devenit cea mai mare pretenţie a lui la faimă. A fost uimit mai târziu când Owens i-a zis: „Kelley, Hitler mi-a făcut cu mâna şi eu i-am făcut cu mâna la rândul meu.” Că tot vorbeam de caracter! Când Owens a câştigat cea de-a patra medalie de aur, totuşi el a devenit eroul jocurilor pentru toţi, mai puţin pentru Hitler. Dictatorul părea de neînvins la momentul acela şi atleţii germani dominau Olimpiada din 1936 întru totul. Dar a fost nevoie doar de un afro-american pentru a nega pretenţia mincinoasă a rasei superioare.
Caracterul este suma totală a multor alegeri şi acţiuni dintr-o perioadă lungă de timp. Crizele nu construiesc caracterul – ele îl arată. Comportamentul lui Jesse Owens de la Olimpiada din 1936 a fost o haină frumoasă care mărturisea caracterul dezvoltat pe parcursul unei vieţi.
Doamne, îţi mulţumesc pentru că mi-ai amintit că fiecare mică decizie şi acţiune de astăzi pregăteşte cadrul pentru scopul mai mare pentru care m-ai creat.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!