SENTIMENTELE PROTECTIE SI ELIBERARE

Apoi am văzut în cer un alt semn mare şi minunat: şapte îngeri care aveau şapte urgii, cele din urmă, căci cu ele s-a isprăvit MÂNIA LUI DUMNEZEU.(Apocalipsa 15:1)

Cartea Apocalipsa descrie foarte multe emoţii. Personajele din carte sunt furioase (12:17; 18:3), se tem (11:13), se bucură (18:20; 19:1-6) şi devin foarte supărate (18:9-19). Dar asemenea emoţii nu sunt limitate la planul terestru. Ioan îl descrie pe Dumnezeu ca fiind mânios, furios sau plin de urgie (11:18; 14:10,19; 15:1,7; 16:1), şi la fel este şi Mielul (6:16-17).
În funcţie de modul în care încercăm să le catalogăm sunt între patru şi şase emoţii principale. Cred că toţi ar fi de acord că principalele emoţii includ (1) fericirea, (2) tristeţea, (3) mânia şi (4) teama. A ne nega nouă şi celor dragi ai noştri capacitatea de a ne exprima adevăratele sentimente creşte severitatea condiţiei fizice, mintale şi emoţionale. Copiii care se tem să îşi exprime tristeţea sau furia cresc incapabili să dezvolte relaţii sănătoase şi sincere.
Dumnezeu a gândit sentimentele de mânie, supărare, teamă şi bucurie ca o protecţie şi o eliberare. Ele sunt parte a modului în care El ne-a creat. Când negăm realitatea a ceea ce simţim, ne forţăm să trăim o formă de autoamăgire, fapt care va avea consecinţe şi asupra altora. Familii se despart când membrii îşi ascund sentimentele de teama de a nu-l răni pe celălalt sau de a nu rupe relaţia. Acest fapt fie creează relaţii nesincere, fie nu creează relaţii deloc.
O femeie de aproape şaizeci de ani tocmai avusese o mastectomie. Nu numai că era înspăimântată, îi era teamă că ar putea să moară – era şi extrem de supărată, jelind părţile corpului pe care nu le mai avea. În plus, se simţea furioasă că un lucru atât de teribil i s-a întâmplat ei. Durerea emoţională, mintală şi fizică îi inundase lumea. Deşi voia cu disperare să vorbească despre sentimentele ei cu soţul ei, bărbat american „puternic” tipic, el nu voia să audă despre asta.
„Vei fi bine”, spunea el. „Totul va fi bine.”
Soţul ei nu putea să îşi exprime propria teamă şi furie, aşa că nu o lăsa nici pe ea să facă lucrul acesta. Când capelanul a venit, el a dominat conversaţia, astfel încât emoţiile dureroase nu au putut ieşi la iveală. Pe parcursul vizitei, el i-a răpit soţiei şansa de a-şi despovăra sufletul, având convingerea greşită că acei creştini puternici îşi poartă suferinţa în linişte.
Putem începe să ajungem la modelul lui Dumnezeu exprimându-ne sentimentele faţă de Dumnezeu. Isus a făcut lucrul acesta pe cruce (Matei 27:46; Marcu 15:34). Dumnezeu îi poate face faţă. El preferă un dezacord sincer în locul unei supuneri nesincere. Şi El deja ştie ceea ce simţi, aşa că e sigur. Sentimentele pot răni, dar ne pot şi aduce vindecare, părtăşie şi dragoste.
Doamne, iată ceea ce simt cu adevărat astăzi…!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.