TEMPLUL CORTULUI MĂRTURIEI

După aceea am văzut deschizându-se ÎN CER TEMPLUL CORTULUI MĂRTURIEI. Şi din Templu au ieşit cei şapte îngeri care ţineau cele şapte urgii. Erau îmbrăcaţi în in curat, strălucitor, şi erau încinşi împrejurul pieptului cu brâie de aur.(Apocalipsa 15:5,6)

Această menţionare a Templului în cer este una dintre multele referinţe la sanctuar din cartea Apocalipsa. Fiecare dintre cele şapte secţiuni principale ale cărţii Apocalipsa începe cu o scenă bazată pe sanctuar. Dă-mi voie să le trec în revistă.
Apocalipsa 1:12-20. Isus umblă printre cele şapte sfeşnice. El nu este în sanctuarul ceresc, ci pe Patmos (v. 9-12). Sfeşnicele reprezintă bisericile de pe pământ (v. 20). Aşadar, biserica lui Dumnezeu este un templu în sine (1 Corinteni 3:17; 1 Petru 2:1-10).
Apocalipsa 4-5. Apocalipsa 4 şi 5 conţine un amestec detaliat de imagini din fiecare parte şi serviciu al sanctuarului. Scena probabil reprezintă chiar inaugurarea sanctuarului, când fiecare obiect din sanctuar i-a fost consacrat lui Dumnezeu.
Apocalipsa 8:3-5. Ideea centrală a acestui pasaj este mijlocirea. Rugăciunile sfinţilor se combină cu tămâia pentru a fi mai eficiente în faţa lui Dumnezeu.
Apocalipsa 11:19. Aici este o imagine a Locului Preasfânt, care conţine chivotul legământului. Apare în contextul judecăţii.
Apocalipsa 15:5-8. în Apocalipsa 15 şi 16, templul se goleşte şi nu mai este folosit din nou. Sanctuarul ceresc, inaugurat în Apocalipsa 4 şi 5, a trecut prin faza de mijlocire şi de judecată şi aici este închis. Serviciile lui au încetat.
Apocalipsa 19:1-10. Observăm o absenţă totală a mobilierului din sanctuar în acest text: nu există clădiri, nu există cădelniţe, nu există altare, nu există un chivot al legământului, nu există un sfeşnic. Închinarea are loc întocmai ca în Apocalipsa 4 şi 5, dar fără o referire directă la sanctuar şi la mobilierul lui.
Apocalipsa 21:1-8. În Apocalipsa 21:2-3, „cortul” este de fapt Noul Ierusalim care coboară pe pământ. Cetatea are formă de cub, întocmai ca Locul Preasfânt din sanctuar. Dumnezeu şi Mielul devin Templul oraşului.
Cartea Apocalipsa arată un ciclu complet al sanctuarului. Ciclul începe pe pământ (cap. 1) şi se încheie pe pământ (cap. 21). Scenele 2-6, pe de altă parte, se concentrează asupra sanctuarului ceresc de-a lungul erei creştine. Sanctuarul este inaugurat, trece prin faza de mijlocire şi judecată, apoi este părăsit. Când planul de mântuire va ajunge la sfârşit, nu va mai fi nevoie de sanctuar.
Doamne, ajută-mă să profit de fiecare lucru pe care l-ai pregătit pentru mântuirea mea!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.