„Vino şi vezi!”
Când A RUPT MIELUL CEA DINTÂI DIN CELE ŞAPTE PECEŢI, m-am uitat şi am auzit pe una din cele patru făpturi vii zicând cu un glas ca de tunet: „Vino şi vezi!” (Apocalipsa 6:1)
Cei patru călăreţi vestesc ororile războiului, foametei şi molimei. Limbajul pare să ne ducă înapoi la Leviticul 26 şi Deuteronomul 32, care enumeră aceste trei plăgi printre consecinţele încălcării legământului mozaic. În Apocalipsa 6, acestea exprimă rezultatul respingerii lui Isus şi a mântuirii pe care El o oferă.
În ţările vestice, lucruri precum foametea şi molima pot părea la mare distanţă. Ele apar în principal în colţurile „uitate” ale lumii care apar la ştiri, dar rareori sunt vizitate. Dacă vrem să înţelegem cu adevărat groaza pe care aceste imagini trebuie s-o fi trezit atunci când au fost prima dată scrise, trebuie să luăm în considerare analogii care sunt mai aproape de noi.
Mulţi oameni, chiar şi în ţările vestice, sunt doar la un salariu sau două distanţă de pierderea casei sau de la a nu mai putea să îşi plătească chiria. Cu corporaţii care falimentează şi pieţe economice care fluctuează, puţine slujbe sunt sigure, chiar şi în America corporatistă. Trebuie doar o mică recesiune în economie pentru a aduce o urmă din groaza apocaliptică în vieţile multor oameni.
Când aveam 17 ani, am început să lucrez pentru o agenţie temporară. M-a trimis împreună cu alţi câţiva bărbaţi să descarc 1 100 de uşi dintr-un vagon. Forţa de muncă a agenţiei era alcătuită în mare parte din beţivi şi elevi. Colegii mei la descărcarea vagonului de marfă erau din prima categorie. Unul avea 35 de ani şi celălalt avea 47. Amândoi au început să „tremure” cam pe la 11:00 dimineaţa. Cel mai în vârstă adeseori se furişa de la locul de muncă pentru a-şi lua o bere.
Fascinat de cei doi, am făcut câteva investigaţii. Am descoperit că bărbatul mai tânăr era fizician nuclear şi cel mai în vârstă, inginer. De fapt, cel din urmă supraveghease construcţia Câmpului Henderson de pe insula Guadalcanal, unul dintre cele mai faimoase câmpuri de bătălie din Pacific din al Doilea Război Mondial.
Ambii bărbaţi porniseră în viaţă cu speranţe înalte şi mari realizări. Dar apoi călăreţii „războiului, foametei şi molimei” le-au invadat vieţile. Plaga îngrozitoare a alcoolului le-a distrus familiile şi i-a coborât pe aceşti bărbaţi la gradul de matahale murdare ale umanităţii.
Tragedia nu le este străină nici măcar celor mai bogate societăţi. Cu toţii avem nevoie de Miel pentru a supravieţui.
Doamne, peceţile şi trâmbiţele au făcut de ruşine cei mai buni interpreţi vreme de 2000 de ani. Adeseori m-am întrebat de ce ai inclus lucruri ca acestea în Cuvântul Tău. Când încep să analizez „plăgile”, dă-mi o înţelegere mai clară a scopului Tău pentru aceste imagini. Foloseşte aceste plăgi pentru a-mi lumina mintea!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!